Friday, March 21, 2008

Brasil har mange banker. MST har én.

Skrevet av Martin Sveinsson Melvær: Sveinsson@yahoo.no


Banco de Sementes er en noe utradisjonell bank. Den tilbyr deg ikke lån, finansrådgivning eller boligsparing for ungdom. Den har ingen filialer, ansatte eller eiere. Den har ikke engang penger. Banken er ikke noe annet enn en samling med frø. Naturlige frø. Økologiske frø. Utrydningstruede frø. Brasil har utallige forskjellige frøsorter, men mange av disse er i dag i ferd med å forsvinne, som følge av utbredelsen av monokultur og genmodifiserte organismer (GMO) i landbruket.

 

Så lite, men likevel så stort

For bøndene i Brasil så vel som andre steder kan ikke frøets betydning understrekes for mye. Frøet er begynnelsen på livet, grunnlaget for avlingene, grunnsteinen i jordbruket. Bøndenes autonomi har direkte sammenheng med tilgangen på frø. Fordi frøet er så viktig, er det naturlig at den eskalerende bruken av genmodifiserte arter blir møtt med skepsis. Skepsisen baserer seg også på erfaring; genmodifisert mat har i flere tilfeller vist seg å være svært helseskadelig. Bruk av kloningsteknikk fører til avlinger der plantene er hundre prosent identiske, noe som gjør dem ekstremt sårbare overfor sykdom. Samtidig kan mange naturlige arter bli utkonkurrert hvis de genmodifiserte får fritt spillerom. Det store problemet er at selskapene som produserer frøene ikke er interessert i å undersøke faremomentene ved artene som fremstilles før de tas i bruk.

 

”For ren mat, god helse og håp for fremtiden”

            Monsanto slagord 1999

 

Monsanto er verdens ledende produsent av GMO-frø, og har lang historie i den kjemiske industrien. På begynnelsen av 1900-tallet ble selskapet en hovedleverandør til Coca-Cola, senere var det involvert i dumping av giftavfall, utviklingen av atombomben og produksjon av det kjemiske våpenet Agent Orange, som ble brukt i Vietnam-krigen.

Monsanto har også produsert store deler av miljøgiftene som i dag skaper problemer i Oslofjorden. I nyere tid har selskapet blitt dømt for bestikkelser i Indonesia, anklaget for barnearbeid i India og for bevisst å ha solgt helseskadelige produkter i opptil flere land.

I Argentina ble det gjort stor suksess med GMO-soya, noe som har ført til utarming av jorda og at mange småbønder har mistet livsgrunnlaget sitt. Selskapet solgte frø som ikke lar seg gjenprodusere – såkalte Terminator-frø, noe som gjorde bøndene avhengig av å kjøpe fra Monsanto hvert år. Slike frø er foreløpig forbudt i Brasil.

Et annet multinasjonalt selskap som gjør seg gjeldene på frømarkedet er det sveitsiske Syngenta. Dette har et lignende rulleblad som Monsanto, og har nylig vært involvert i en voldelig sak i staten Paraná. I mars 2006 okkuperte Via Campesina* og MST et område der Syngenta ulovlig hadde plantet genmodifisert soya. Syngenta brukte blant annet trusler og vold for å drive okkupantene på flukt, og i oktober i år førte det til drapet på den 31 år gamle aktivisten Valmir Mota de Oliveira, kjent som Keno.

 

”Avgjørelsene blir ikke lenger tatt av politikerne, men av de store selskapene. Selskapene utgjør en parallell regjering.

                   – Geraudo Gaspari, pedagogisk leder,                                 MSTs nasjonale skole.

 

De multinasjonale selskapene tilstreber seg gradvis kontrollen over frøproduksjonen i Brasil. Det finnes enkelte lover for å begrense bruken av GMO, men disse blir for det meste ignorert, både av selskapene og det offentlige. Selskapene har så mye penger og makt at de praktisk talt kan gjøre som de vil, og dette gjelder ikke bare i Brasil.

Selskapenes makt må innskrenkes drastisk for at vestens såkalte demokrati skal kunne sitte igjen med et snev av integritet. Politikere og media er allerede under selskapenes kontroll. Bare de sosiale bevegelsene står igjen for å ta opp kampen. Banco de Sementes er et viktig symbol i denne kampen.

Et mer konkret tiltak er BioNatur - et merke som selger økologiske frø. Det kjempes nå også for å få omgjort Syngentas ulovlige testområde i Paraná til et senter for agroøkologisk frøproduksjon. Med slike tiltak er det fortsatt et håp om å vinne krigen mot kapitalistene. Krigen for naturen. For frøet. For livet.

Kapitalistenes banker verner om penger. MSTs bank verner om livet. Hvilken bank vil du velge?

 

*Den internasjonale bevegelsen for småbønder

 

No comments: