Sunday, April 15, 2007

VG og Se&Hør














Torsdag morgen klistret jeg Se&Hør klistermerker på VG-huset. Merkene ble satt på monteret der dagens avis blir hengt opp.

Hva er vitsen med det? VG er landets største avis, Se&Hør er et sladderblad som kommer ut to dager i uken.

Jeg synes ikke forskjellen mellom VG og Se&Hør er stor. Gang på gang leser jeg avisoverskrifter som ikke har noe med verdens gang å gjøre. Gang på gang prioriterer VG saker som ikke kalles nyheter. Norges største avis sløver ned leserne sine.

"Den gode historien" er VGs policy. Dette kunne VG-netts nyhetsleder fortelle meg på et skolebesøk i 2005. Hans viste oss VG-netts hovedsak klokken ni en februar morgen: "Baby 81", barnet som verken hadde et navn eller foreldre. Nyhetslederen viste oss et videoklipp, en trettisekunders snutt av Baby 81 i sengen sin. De store brune øynene kikker bedårende opp på oss. Denne historien skulle holde Irak-interessen vår oppe. Et eksempel på en nyhet som var pakket inn i en tiltrekkende historie. Et søtt barn, men dessverre var dette en av mange unødvendige oppdateringer på Baby 81 denne uken. Samtidig hadde nyheten "Konge sparket regjering, eneveldet innført" fra Nepal allerede blitt skøvet ned på arkivplass, to timer etter nyheten dukket opp.

Mitt neste eksempel er hentet fra Guatemala. For elleve år siden hadde Norge en meget sentral rolle i fredsavtalen som gjorde slutt på 40 år med borgerkrig. Landet er fortsatt sterkt preget av kriminalitet.

Det fikk tre norske ungdommer erfare i mars i år. De ble ranet langs veien inn til hovedstaden. Artikkelen beskrev hva som skjedde og hvordan det skjedde. Men bakteppet og konteksten uteble. Kun frykten og råheten stod igjen. Ingenting ble sagt om situasjonen i landet, hvorfor Guatemalanere livnærer seg som landeveisrøvere. Det ble som med en steinkastende Palestiner: underforstått som en fullstendig urasjonell og meningsløs handling. Den gode historien som et virkemiddel til å formidle nyheter ble borte.

I tillegg vil et blikk på VGs forsider rettferdiggjøre min sammenligning. "SEX" dekker hele forsiden dagen da frekke bilder av Rune Rudberg florerer på nett. "Nachspiel-HEVN", puppekupp og magiske kuker. Avisen skal selge. Dette er neppe en god grunn til å miste grepet om nyheter.

VG leses av hundretusener av nordmenn. Men hva VG skriver om har ingen nyhetsverdi. Jeg mener VG gjør den norske befolkning dummere.

No comments: