Tuesday, December 23, 2008

Løpeseddel om opprøret i Hellas

Lørdag 20. desember delte norske aktivister ut følgende støtteærklæring til det sosiale opprøret i Hellas.

Hva skjer i Hellas?


Da seksten år gamle Alexandros Grigoropoulos ble skutt ned og drept av en erfaren politimann reagerte Hellas med avsky og sinne. Dette drapet var det siste i en lang rekke politiovergrep mot innvandrere, ungdommer og venstreradikale, og var dråpen som fikk begeret til å renne over.

Opptøyer brøt ut ikke bare i Athen, Thessaloniki og på Kreta, men i svært mange av landets byer og øysamfunn. Alle har sett bildene i media av nedbrente banker og luksusbutikker, og av harde sammenstøt mellom politi og studenter. Demonstrantenes mål har vært symbolene for politimakt, storkapital, og privilegier. Vi forstår de kraftige reaksjonene, og mener at knuste ruter kan ikke sammenliknes med et system gjennomsyret av vold, undertrykking og eksklusjon. Men dette er ikke alt: Det er verdt å merke seg de virkelig massive demonstrasjonene, og det faktum at seksti prosent av befolkningen i Hellas forstår dette som et sosialt opprør og ikke som isolerte aksjoner organisert av "voldelige demonstranter."

Denne frihetlige bevegelsen har blitt drevet framover av elever og studenter, men rommer også arbeidere, arbeidsløse og innvandrere. Studentene, som har bred støtte i befolkningen, har okkupert hundrevis av videregående skoler og universitetsbygninger. Med sine aksjoner og erklæringer setter de spørsmålstegn ved hele samfunnsstrukturen. De har også okkupert media og radiostasjoner for å gi sitt bilde av situasjonen. Overalt forsøker bevegelsen å eksperimentere med demokrati, og spre ideen om alternative samfunnsformer. Faktisk har det i en rekke byer og bydeler i skjedd en interessant utvikling: I Agios Dimitrios, Halandri og Sikeon har demonstrantene okkupert rådhusene og innkalt til åpne forsamlinger for bydelens innbyggere. Denne bevegelsen forsøker hele veien å vise folk et alternativ til dagens system.

Vi ønsker å bidra til at du ser gjennom medias ensidige fokus på konfrontasjoner og skadeverk.

Våre greske kamerater fører en kamp som er legitim og nødvendig!

Vi støtter våre greske kamerater i kampen mot politiovergrep.

Vi støtter dem i kampen for et varmere og mer solidarisk samfunn.

Vi støtter deres eksperimentering med demokrati.

Vi erkjenner at våre greske kameraters kamp er vår egen.

No comments: