Tuesday, December 23, 2008

Aksjon mot rød-grønn asylpolitikk

Tirsdag morgen den 23. oktober ønsket vi den rød-grønne regjeringen god jul. Gavene la vi fra oss ved juletreet utenfor regjeringskvartalet. Regjeringens innstramninger i asylpolitikken følger under bildene. Opplysningene er hentet fra Nettverk mot statlig rasismes hjemmeside, www.grenseland.org og avisartikler om emnet.






















Én time senere var installasjonen fjernet. Vi håper noen morgenfugler fikk med seg meldingen. For politikernes skyld, vet de godt hva dette gjelder. Under følger de 13 punktene regjeringen har satt for neste års asylpolitikk, og konsekvenser dette vil få for menneskene som er involvert.



1. Gruppevurderingen som før lå til grunn ved en asylsøknad, skal opphøre. Istedenfor vil asylsøkerne bli vurdert individuelt. Slik vil generell fare ikke taes hensyn til. For eksempel kan dette bety at asylsøkeren blir sendt hjem til et område i krig, fordi hun ikke anses som spesielt utsatt for overgrep. En individuell fare må legges til den generelle faren dersom du får lov til å bo i Norge. Gjelder mennesker som søker opphold på humanitært grunnlag.

2. Dersom du har tilknytning til et område i krig, kan du bli sendt hjem til et annet sted i landet ditt. Andre sterke menneskelige hensyn må ligge til grunn dersom du får bli i Norge. Slik blir du internflyktning når du sendes tilbake. Dersom dette skjer, handler Norge mot FNs anbefalinger. Dette gjelder alle typer oppholdsgrunnlag: asyl, beskyttelse og opphold på humanitært grunnlag.

3. Regjeringen ønsker at norges asylpolitikk skal samsvare med andre lands behandling av asylsøkere. Dette til tross for at norske velgere stemte på en rød-grønn regjering fremfor en borgelig, og det faktum at for eksempel Sverige og Danmark har regjeringer med andre politiske grunnsyn enn den norske (?). Departementet oppfordrer UDI til å følge svenske og danske retningslinjer fremfor UDIs egne. Se departementets egen instruks om behandling av asylsøkere fra Irak.

4. Praksis i henhold til Dublin-reglene skal sammenfalle med andre lands praksis. Dette gjelder blant annet retur av asylsøkere som først ble registert i Hellas. Regjeringen vil gjøre som andre land - å sende asylsøkere tilbake til Hellas, til tross for at de sluttet med dette i februar 2008. Grunnen til at UDI stoppet returen av asylsøkere til Hellas, var bevis på alvorlige brudd på menneskerettigheter i behandling av asylsøkere i Hellas. Her blir de utsatt for vold og er ikke sikret den rettsgangen de har krav på.

5. En innvandrer som har fått opphold i Norge, må ha enten fire års jobb- eller utdanningserfraring dersom hun skal få søke om familiegjenforening. Dette gjelder også mennesker som har flyktningerstatus. I all hovedsak dreier dette seg om personen fra totalitære stater (Tsjetsjenia, Eritrea, Somalia, Afghanistan) som ikke har mulighet til å gjenforenes andre steder enn i Norge. Alle som har kjennskap til norske innvandreres status på arbeidsmarkedet vet at fire års arbeidserfaring ikke tar fire år å erverve seg. Mennesker som kommer fra krig har heller ikke gode forutsetninger for uten videre å tre inn i det norske utdanningssystemet. I tillegg kommer tiden familien har vært fra hverandre fra en av dem flyktet, og tiden det tok for å behandle asylsøknaden i Norge. Regn selv ut.

6. Begrensede oppholdstillatelser uten rett til fornyelse kan bli et faktum. Dette vil gjelde ungdommer som har flyktet til Norge, og er 15,5 år når de ankommer Norge. Oppholdstillatelsen vil opphøre på asylsøkerens 18-årsdag. Bare en nordmanns virkelighet og fantasi setter begrensinger på hvordan en 16-åring vil oppleve å bo i Norge på lånt tid. I 2007 ville dette ha rammet 79 ungdommer i Norge.

7. Praksis som er i strid med FNs (UNHCR) anbefalinger om beskyttelse skal behandles i stornemda i UNE (ankeinstansen for asylsøkere som får avslag). Dette vil i midlertidig ikke gjelde dersom praksisen kommer som følge av instruks fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet (AID) til UDI. AID ber nå UDI stramme inn opphold gitt til mennesker fra Somalia og Irak. Disse instruksene overgår ikke en A4-side, og UNHCR (FNs høykommisær for flyktninger) blir ikke nevnt med ord. På hvilke grunnlag hever den Norske regjeringen seg over FNs anbefalinger? Er ikke FN hjertebarnet til Støre og den norske regjering?

8 og 9. Arbeidet om en tilbakesendingsavtale med Irak (pt. 8) og andre land (pt. 9) intensiveres.

10. Regjeringen ønsker å utarbeide et forslag om hurtig saksbehandling i de tilfeller hvor asylsøkeren ikke bidrar til å avklare sin identitet.

11. I alle tilfeller der Norge tviler på asylsøkerens identitet, skal de taes fingeravtrykk av asylsøkeren.

12. Regjeringen ønsker å begrense nemdmøtebehandlingen til å gjelde vesentlige tvilsspørsmål. Dette vil gjelde i omgjøringsbegjæringer, for eksempel hvis det foreligger ny informasjon om helsetilstanden til asylsøkeren, etter søknaden er avslått.

13. Regjeringen ønsker å innføre hurtig behandling av grupper som vanligvis har høy avslagsandel. Her gjelder tydeligvis ikke den individuelle vurderingen, jfr. pt. 1. Asylsøkerne plasseres i egne mottak på Torshov, og behandlingen kan ta åtte dager.

1 comment:

Anonymous said...

that's how you roll!jeg er veldig stolt av deg,over at du gjør det du sier du skal gjøre, jeg sku vært med på denne, men beklager for denne gang.jævla bra mann!jævla bra jobba hele gjengen:-)hehe det ser drit bra ut også!ser deg snart, hugs up-aka A.A.A(anonymous average anarchist!